Тхе Виза за Чешку Републику: пријем, регистрација, документи, трошкови. Царине оф Цзецхиа
Време у Чешкој
Брно
Карлови Вари
Острава
Пилсен
Праг
Тхе
Резервације карата за Чешку Резервирајте хотел у Чешкој Излети у Чешку

ДОБИЈАЊЕ ВИСА У ЧЕШКОЈ РЕПУБЛИЦИ

Чешка република

Чешка Република је страна Шенгенског споразума. Руским грађанима је потребна виза за њену посету. Можете га добити сами или користећи услуге специјализоване организације (види Виса онлине са кућном доставом ).

У другом случају, подносилац захтева треба само да прикупи неопходне документе, фотографира их и пошаље им фирму која се бави издавањем виза - све остало ће се одлучити без његовог учешћа.

Врсте виза за Чешку

Краткорочна виза за Чешку републику издаје се онима који желе да дођу у земљу у сврху туризма или у посету рођацима и пријатељима или у друге сврхе који нису повезани са спровођењем комерцијалних активности на територији земље.

Дугорочна виза се издаје лицима која долазе на обуку, предузетништво (учешће у правном лицу), рад, породичне везе.

Транзитна виза се издаје онима који пролазе кроз Чешку у транзиту на путу у трећу земљу.

Трајање визе за Чешку

Краткорочна једнократна виза важи не више од 3 месеца. Период боравка у земљи одређује се условима наведеним у ваучеру, резервацији хотела или на позиву који је подносилац пријаве.

Краткорочна двострука или вишеструка виза важи 6 месеци или 1 годину. Период боравка у земљи одређује се условима наведеним у ваучеру, резервацији хотела или на позиву који је подносилац захтјева, али не може бити више од 90 дана у пола године.

Важност чешке транзитне визе (једнократна, двострука или вишеструка) ограничена је периодом важења визе земље, гдје туристи путују кроз Чешку.

Регистрација визе за Чешку

Пријем докумената за визу врши се у конзулатима и Виса центрима Чешке Републике у Русији . Захтеви за издавање виза могу се подносити лично или путем повјереника или блиских сродника (неопходно је нотарско пуномоћје од носиоца пасоша) или путем туристичких агенција акредитованих у конзулатима Чешке Републике у Русији.

Ако се документи поднесу преко повереника, морате од носиоца пасоша дати нотарско пуномоћје.

Ако пријаву поднесе близак рођак (родитељи / старатељи, дјеца, баке и дједови, унуци, супружници), морате приложити оригинал и копију документа који потврђује однос.

У Москви су документи за све врсте кратких и транзитних виза прихваћени у чешкој визној центру. Нема прелиминарног записа. Пријем докумената се врши од понедељка до петка од 09.00 до 16.00, издавање готових виза од 11.00 до 16.00 часова.

Све потребне информације могу се добити на веб страници визе центра (види: ввв.цзецхвац-ру.цом/руссиа/индек.аспк) или путем телефона: (495) 504-36-54. За дугорочне визе, као и за добијање боравишне дозволе, морате се пријавити само на конзуларном одјелу Амбасаде Чешке Републике у Москви. Пријем је заказан по телефону: (495) 504-36-54. Без регистрације, служе се особе са инвалидитетом и чланови породице грађана ЕУ. Власници дипломатских пасоша за све категорије виза требају се примјењивати само на амбасаду или конзулате Чешке Републике. Лично присуство је обавезно, осим деце млађе од 15 година.

У конзуларном одељењу чешке амбасаде документи се прихватају од понедељка до петка од 09.00 до 11.30, спремне визе се издају од 13.00 до 15.30.

У конзулату Чешке Републике у Санкт Петербургу, документи се издају и прихваћају од понедељка до петка од 09.00 до 12.00 часова и од 13.30 до 16.00 часова. Поред тога, документи за све врсте краткорочних и транзитних виза могу се доставити чешкој Виса Центру у Санкт Петербургу. Пријем и испорука докумената се одвија од понедељка до петка, од 09.00 до 16.00. Документи за експресну визу примају се од понедељка до петка од 09.00 до 12.00 часова. Информације о раду центра и потребним документима могу се добити позивом: (812) 438-42-10.

У Јекатеринбургу за краткорочне визе (боравак у земљи до 90 дана) категорије Ц, потребно је да ступите у контакт са Чешким Виса Центром. Пријем и испорука докумената одвија се од понедељка до петка од 09.00 до 16.00. Нема прелиминарног записа.

Регистрација дугорочне визе за Чешку се врши само у Генералном конзулату Чешке Републике у Јекатеринбургу. Да бисте се пријавили за краткорочну визу директно у конзулату, морате унапријед заказати састанак позивом: (343) 311-28-17. Пријем докумената за краткорочну визу у конзулату врши се уторком и четвртком.

У Виса центрима Чешке Републике у Казану, Нижњем Новгороду, Новосибирску, Ростову и Дону и Самару, документи се могу поднети за све врсте краткорочних шенгенских виза, изузев експресних виза. Пријем апликација и испорука спремних докумената врши се од понедељка до петка од 09.00 до 16.00. Нема прелиминарног записа.

За добијање готова виза у Виса центрима, поједини кандидати морају доставити ИЦР провјеру, уговор о агенту, лични документ. Ако документе прими овлашћено лице носиоца пасоша, он мора додатно поднети овлашћено пуномоћје од стране носиоца пасоша за пријем докумената.

Документи за визу за Чешку

Да бисте добили визу, морате осигурати:

- пасош са роком важности од најмање 90 дана од краја путовања и са најмање две празне странице за лепљење визума;

- копија прве странице пасоша са подацима подносиоца захтева;

- попуњен упитник на енглеском или чешком језику и лично потписао подносилац захтјева. Упитник се може добити у конзулату или одштампан са веб странице конзулата (на 2 стране са обе стране). Упитник се може попунити "ручно" плавом пастом или на рачунару са Ариал фонтом, величином 10, плавим;

- 1 последња фотографија у боји 3,5х4,5 цм без углова и овала, направљена на светлијој позадини. На упитник треба пратити фотографију;

- у случају туристичког путовања - ваучер за госте у Чешкој (прихваћен као оригинал или копија факса) са печатом компаније и потписом одговорног лица или потврда резервације од хотела на меморандуму хотела са печатом хотела и потписом менаџера. У копији факса треба да буде видљива горња линија са телефоном пошиљаоца. Генерални конзулат Чешке Републике у Санкт Петербургу не прихвата копије факса на ролни факс папир;

- у случају приватног или пословног путовања - оригинални позив од физичког лица или организације;

- документ који потврђује финансијску сигурност подносиоца представке;

- здравствено осигурање, које важи за цео боравак и широм шенгенске зоне, са износом осигурања од најмање 30 хиљада евра. На одговарајућој страници ове странице можете се регистровати и купити осигурање у Чешкој Републици на мрежи - цела процедура неће трајати више од неколико минута;

- копије ваздушних или жељезничких карата у кругу путовања (или резервација карата или потврда о расположивости средстава за куповину повратних карата);

- ако се тражи мултивиса, потребно је обезбедити план за сва следећа путовања (датуми, место боравка), печат и потпис од стране примаоца. У случају самоорганизованих путовања - потврда хотелских резервација за сва следећа путовања;

- копија странице са фотографијом и страном са регистрацијом јавног пасоша.

Транзитна виза

Забрањен је транзит без виза преко територије Чешке до трећих земаља који нису део Шенгенског подручја, осим када се промјена од лета до лета одвија у наредних 24 сата, а не очекује се излазак изван територије транзитне зоне аеродрома.

У свим другим случајевима, потребно је унапред договорити транзитну визу (шенгенска виза категорије Ц, сврха боравка је "транзит"). Да би то учинио, конзулат мора да обезбеди:
- пасош са роком важности од најмање 90 дана од краја путовања;
- копија прве странице пасоша са подацима подносиоца захтева;
- копију странице са фотографијом и страном са регистрацијом јавног пасоша;
- попуњен упитник на енглеском или чешком језику и лично потписао подносилац захтјева. Упитник се може добити у конзулату или одштампан са веб странице конзулата (на 2 стране са обе стране). Упитник се може попунити "ручно" плавом пастом или на рачунару са Ариал фонтом, величином 10, плавим;
- 1 недавна јасна фотографија у боји 3,5х4,5 цм без углова и овала, направљена на светлијој позадини. Фотографија треба да се прилепи на упитник;
- виза намембне државе, че обстаја;
- копије ваздушних или железничких карата до земље дестинације (или резервација улазница или потврда о расположивости средстава за куповину повратних карата);
- потврда финансијске сигурности за боравак у Чешкој Републици.

Као доказ о финансијској сигурности приложен је један од следећих докумената (оригинал и копија):
- потврда о раду са платом;
- извадак са банковног рачуна подносиоца пријаве, овјерен печатом банке и потписом запосленог банке, са потврђивањем стања средстава на рачуну (стање средстава мора одговарати наведеним износима довољним за боравак у Чешкој Републици);
- фотокопију међународне банкарске картице са изводом са рачуна, овереном печатом банке и потписом запосленог банке (салдо средстава мора одговарати горе наведеним износима који су довољни за боравак у Чешкој Републици);
- сертификат на обрасцу 2-НДФЛ;
- Путничке чекове са назнаком власника и потврду за њихову куповину.

Да остане у Чешкој Републици, сматра се довољним:
- 1010 ЦЗК дневно за путовање до 30 дана;
- 34340 ЦЗК за целу путовање до 60 дана;
- 38380 ЦЗК за цело путовање до 90 дана.

Особе млађе од 18 година морају имати најмање половину ових износа.
Предложени финансијски документи морају се издати најкасније 6 месеци пре датума подношења захтјева за издавање визе.

Трошкови визе за Чешку и временски рок пријаве

У чешким визним центрима у Москви, Санкт Петербургу и Јекатеринбургу, висина је 1505 рубаља за краткорочне визе (категорија Ц), са хитном регистрацијом - 3010 рубаља. Поред тога, прикупља се такса за услуге визе центра у износу од 1000 рубаља. Плаћање се врши у рубрима.

У конзуларном одељењу Амбасаде Чешке Републике у Москви, конзуларна такса се плаћа у еврима за краткорочну визу (једнократна и вишеструка) износи 35 евра, а хитна регистрација - 70 евра. Тачан износ накнаде је прихваћен (они не дају испоруку).

У Генералном конзулату Чешке Републике у Санкт Петербургу конзуларна такса се плаћа директно конзулату приликом подношења докумената. Тренутно, накнада за краткорочну визу (једнократна и вишеструка) износи 35 еура, уз хитну регистрацију - 70 еура. Тачан износ накнаде је прихваћен (они не дају испоруку).

Конзуларна такса за краткорочну визу се не наплаћује за децу млађу од 6 година, особе са инвалидитетом и пратећа лица (не више од једне пратеће особе), блиски сродници и чланови породице Чеха и грађани ЕУ и држављани Русије који законито бораве у Чешкој Републици.

Услуга се прикупља од сваког подносиоца пријаве, осим деце млађе од 6 година (ако се пријава подноси на уобичајени начин). Ако се поднесе пријава за хитну визу, конзуларна и услужна такса се сакупљају из свих категорија грађана (укључујући и децу) у потпуности.

У случају одбијања виза, визе и накнаде за услугу се не враћају.

Стандардно време за обраду виза је 5 радних дана. Могућа је и непосредна обрада виза - у року од 3 радна дана ако су карте доступне (износ конзуларне таксе удвостручен). Приликом подношења захтјева за издавање визе путем Виса центара у Казан, Нижњи Новгород, Новосибирск, Самара и Ростов на Дону, у стандардни период за обраду захтјева за визу додају се још два дана за просљеђивање докумената конзулату и назад.

Пут у Чешку Републику са децом

У случају да се очекује путовања са дјецом, попуњен је посебан упитник за дијете и приложен је комплетан сет докумената. Поред тога, обезбеђен је оригинал и копија рођеног извода дјетета.

Ако је дете мање од 15 година, образац потписује један од родитеља. Ако је дијете старости од 15 до 17 година (укључујући), онда образац мора потписати један од родитеља и дијете.

За децу, уписана у пасош родитеља, пасош мора да се прилепи на фотографију. Деца која су стигла до 14 година морају имати свој пасош.

Одвојена визирна наљепница се налепи на дете, уписано у пасош родитеља.

Ако дете путује у пратњи једног од родитеља или трећег лица, мора се обезбедити овјерено пуномоћје од преосталог родитеља / родитеља и његова копија.

У случају да је један од родитеља одсутан, умјесто пуномоћја потребно је доставити оригинал и копију једног од наведених докумената:
- судске одлуке о одузимању родитељских права;
- судске одлуке о признавању неспособног родитеља;
- сертификате полиције да један од родитеља нестане и где је непознан;
- документ од органа социјалне заштите, потврђујући статус једне мајке;
- доказ о смрти родитеља.

ЦАРИНСКА ЦАРИНА

Увоз и извоз валуте није ограничен, али износи изнад 200 хиљада круна морају се унети у декларацију. Без дозволе земље банке забрањено је увозити злато у инготе, у облику плоча или кованог новца.

Странци су изузети од царина ако роба коју увози квалификују као роба за некомерцијалну употребу, а укупни трошкови не прелазе 6.000 ЦЗК или 160 УС долара. Увоз алкохолних пића, дуванских производа и неке друге робе је ограничен. Можете увезати до 200 комада. цигарете (или 100 цигарета, 50 цигара или 250 грама дувана), до 1 литра алкохола или 2 литра вина, до 50 грама парфема или 0,25 литара тоалетне воде, као и лекова и других лијекова у количинама, неопходне да би се обезбедиле минималне личне потребе. Дуванске производе могу увозити само особе старије од 16 година, алкохолна пића - преко 18 година. Бесплатне поклоне доносе се у укупном износу од 3.000 кроона (извоз поклона и сувенира није ограничен на било који износ). Храна мора бити означена са истеком рока.

Забрањено је увозити производе који садрже месо или млеко, укључујући кобасице, конзервиране производе, маст и чоколаде. Забрана се не односи на храну за бебе и посебне препарате потребне за особе са хроничним обољењима (у овом случају, производи морају бити пажљиво упаковани, а њихова тежина не сме бити већа од 2 килограма). У случају откривања меса и млечних производа, они се конфискују, а путник ће бити кажњен.

Приликом извоза обавезне царинске контроле предмети антике и уметности подлежу предмети од злата и племенитих метала. Извоз споменика културе је забрањен. Забрањено је увозити илегално штампане материјале.

 

Додајте коментар

Сигурносни код
Ажурирај